Kontakt

070 712 778

Delovni čas za stranke

Petek: 8:00 - 15:00

Pošljite nam e-pošto

info@formaprint.si

Grafične datoteke za tisk

Kratek povzetek navodil za pripravo grafičnih datotek za tisk

Pripravili smo naslednja navodila, ki vam bodo pomagala, da pripravite datoteko za tisk, ki bo ustrezala zahtevam. V kolikor imate konkretno težavo, ki ni naveden v teh kratkih navodilih ali kakšno drugo vprašanje nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali. Nepravilno pripravljene datoteke lahko vplivajo na zamudo pri izdelavi ali napačno narejene izdelke.

Hitre točke na katere moramo biti pozorni

Vsi fonti morajo biti vključeni v dokument ali teksti pretvorjeni v krivulje.
Vrsta pisave berljiva in jasna.
Pravilna postavitev strani.
Robovi so jasno določeni.
Grafična predloga za tisk je v pravih dimenzijah izbranega formata.
Vse povezane datoteke, fotografije in pisave so shranjene v ločeni mapi.


Dodatek za porezavo
Vsi objekti, ki so postavljeni do roba izbranega formata morajo biti postavljeni tako, da se nadaljujejo še 2mm preko. Tekst odmaknite vsaj 4mm od roba papirja ali roba za porezavo, da se ne more pripetiti, da bi se tekst odrezal pri obrezovanju.
 

Barvne specifikacije
Predogled tiskanja ni varen in pravilen način za pravilno izbiro barv. Barve v grafični datoteki so lahko pod vplivom kalibracije monitorja, resolucije ekrana in nastavitve svetlobe, da navedemo le nekaj razlogov. Panton barve bodo verjetno spremenjene, ko jih pretvorimo v CMYK barvo.
Tisk Pantonov je poseben način in v kolikor želite da so natisnjeni pravilno se tiskajo ločeno, kar bistveno vpliva na ceno. V kolikor imate Panton barve nas prosim predhodno opozorite, da vam naredimo brezplačen vzorec v digitalnem tisku, da vidite ali ustreza vašim zahtevam.
Za doseganje pravilnih barv pri tisku morajo biti posamezne barve pravilno izbrane s pravim procentom nanosa.
Priporočamo, da so vse barve v CMYK lestvici, ker se boste le tako približali barvam končnega izdelka.
 

Resolucija-kvaliteta fotografij
Vse fotografije naj bi bile v kvaliteti 300 dpi.
Rasterji teksta in vektorske grafike naj bi bili 1200 dpi.
 

Navodila za posamezne aplikacije
Vsak grafični program ima svoje zahteve in specifike. V kolikor imate vprašanja okoli le teh vas prosimo, da kontaktirate naš grafični oddelek.

Probni odtis
 
V kolikor so barve pri vašem tisku velikega pomena potem predlagamo, da si naročite poizkusni odtis, da se boste na njem prepričali ali zadostuje vašim zahtevam oziroma lahko ustrezni prilagodili grafiko za tisk.